Vi ville veta hur vinterblommorna klarar sig i kylan
Vi gjorde i ordning 4 flaskor.
1. bara vatten
2. vatten + 0,5dl socker
3. vatten + 0,5dl T-blå
4. vatten + 0,5dl salt
1. bara vatten
2. vatten + 0,5dl socker
3. vatten + 0,5dl T-blå
4. vatten + 0,5dl salt
Ami lade flaskorna i sin frys över natten.
7.45 på morgonen tog hon ut dem
I klassrummet studerade vi hur isen i de olika flaskorna smälte:
7.45 på morgonen tog hon ut dem
I klassrummet studerade vi hur isen i de olika flaskorna smälte:
SLUTSATS:
Det borde finnas salt i blomstjälken för att saltvattnet klarade kylan bäst.
Om det bara var vatten så skulle cellerna sprängas sönder när vattnet frös till is.
1 kommentar:
Varför fryser inte vårblommorna sönder?
Man vet ganska lite om detaljerna I hur det går till. De olika blommor (arter)har sannolikt löst problemet på lite olika sätt. Det hela går dock ut på att om vattnet i växterna skulle bli is sk kristallbildningen, skulle cellerna inte klara av minusgraderna. De vassa kristallerna (isen) skulle nämligen skära sönder cellväggarna. Oftast innehåller växtcellerna något glykolliknande (t-blå)ämne i olika koncentrationer (styrka) vilket förhindrar isbildningen.
Att era flaskor med glykol fryser beror på koncentrationen av glykol i vattnet. Glykol fryser nämligen vid −13 grader celsius medan vatten fryser vid 0 grader celsius. Det är alltså blandningen vatten-glykol som ger önskad låg fryspunkt.
H/L8
Skicka en kommentar